Lue alta lisää miten valita oikea satulatuoli miehille ja naisille.

Hyvä satulatuoli helpottaa oikeassa asennossa istumista. Työpisteeseen sopiva, hyvä istuma-asento ehkäisee niska-, hartia- ja selkäkipuja ja parantaa työtehokkuutta. Satulatuoleja on saatavilla useita erilaisia malleja, ja niihin on olemassa erilaisia lisävarusteita. Satulatuolin käyttö ja oikean istuinmallin valinta ei kuitenkaan ole rakettitiedettä – vai onko?

Yhdysvaltain avaruushallintovirasto NASA:n tekemässä tutkimuksessa neutraalissa kehon asennossa jalat ovat ylävartalon edessä, siten että ylävartalon ja reisien välinen lantion kulma on 128° (Mount, Whitmore & Stealey 2003*). Kuvan asennossa istuttaessa kehoon kohdistuu mahdollisimman vähän lihasjännitystä ja rasitusta.

Hyvä satulatuoli miehille ja naisille

 Satulatuolilla istuminen mahdollistaa tällaisessa neutraalissa kehon asennossa työskentelyn, ja on siten ergonomisin istuma-asento. Jotta päästäisiin mahdollisimman hyvään istuma-asentoon, on satulatuoleja saatavana sekä kapealla että leveällä istuimella.

Kapea satulaistuin

Vakioistuimena käyttämämme kapea malli mahdollistaa ihanteellisen 128 asteen lantion kulman (ylävartalon ja reisien välinen kulma). Kapealla istuimella istuttaessa paino jakautuu tasaisesti istuimen ja lattian välille. Kapea istuin ja sopiva istumakorkeus yhdistävät terveellisen seisovan asennon ja istumamukavuuden. Kapealla istuimella istujan reidet ovat levollisemmassa asennossa lähempänä toisiaan, jalkojen osoittaessa eteenpäin. Näin lantio, selkäranka ja pää ovat samassa painovoimalinjassa, vähentäen lihasjännitystä. Ihanteellinen istuma-asento toteutuu myös Limppu– ja Shape -tuolimalleissamme, joissa istuja on samantyyppisessä asennossa kuin kapealla satulatuolilla.

Plus-istuin 

Plus-istuin on malliltaan perinteisempi leveä, jonka vuoksi lantion kulma on pienempi kuin kapeassa istuimessa ja lonkkanivelet ovat leveämmässä asennossa. Plus–istuimella istuttaessa suurempi osa vartalon painosta lepää istuimen päällä. Plus-istuin on saatavana Trim– ja Balance-malleihin.

Viisi vinkkiä satulatuolilla istumiseen:

  1. Valitse sinulle sopivin istuinleveys ja tarvittavat lisävarusteet, kuten selkänoja. Kapealla istuimella varustettu tuoli on yleensä sopivampi satulatuoli miehille sekä naisille
  1. Säädä tuoli oikealle korkeudelle ja sopivan kaltevaksi. Käsien tulisi levätä työtasolla 90 asteen kulmassa ja hartioiden tulisi olla mahdollisimman rentoina
  1. Istu molemmat jalat tukevasti maassa
  1. Älä säikähdä, jos satulatuolilla istuminen aiheuttaa ensi alkuun kolotusta kropassa. Uuden istuma-asennon opettelu vaatii totuttelua
  1. Muista välillä liikkua ja vaihtaa asentoa
  • satulatuoli miehille ja satulatuolilla istuminen
  • Leveä kapea satula

*Evaluation of Neutral Body Posture on Shuttle Mission STS-57 (SPACEHAB-1)