Ergonominen työasento ja ergonomia toimistotyössä on tärkeää terveyden kannalta

Vietämme työpaikoillamme suuren osan elämästämme, joten ei ole samantekevää millaisessa asennossa työskentelet. Työympäristön suunnittelu ja ergonomia työssä edistävät hyvinvointia, ehkäisevät selkä-, hartia- ja niskakipuja sekä parantavat työtehokkuutta. Työn fyysiset kuormitustekijät ovat yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinoireiden riskiä lisäävistä tekijöistä, on siis tärkeää rakentaa työpiste mahdollisimman ergonomiseksi.

Ergonominen työpiste tulisi suunnitella aina tehtävän työn ja työntekijän mukaan. Työ ei ole kaikilla aloilla paikallaan työpisteellä istumista, vaan liikkuvaa työtä, jossa työntekijän täytyy itse kiinnittää huomiota omiin työskentelyasentoihinsa. Esimerkiksi hoito- ja hoivatyössä ergonomia on usein puutteellista, hoitajat joutuvat työskentelemään hankalissa työasennoissa.

Ergonomisen työpisteen rakentaminen on suhteellisen helppoa esimerkiksi toimistotyössä, jota varten on olemassa paljon erilaisia valmiita ratkaisuja. Hyvä työtuoli on ergonomisen työskentelyn peruselementti, ja sen valinta on yksi tärkeimmistä ergonomiaan toimistotyössä vaikuttavista tekijöistä. Myös teollisuuden valvomoissa istutaan pitkiä aikoja vuoroissa, joten hyvä työtuoli on ergonomian kannalta ehdoton. Hyvä työtuoli tukee selkää ja pitää asennon ryhdikkäänä, on käyttäjälle sopivan kokoinen sekä helposti ja nopeasti säädettävä.

Aina oikeaa ratkaisua ergonomiseen työasentoon ei ole valmiina saatavana. Tästä syystä teemme jatkuvasti yhteistyötä asiakkaidemme kanssa ja aktiivista tuotekehitystä, jotta ergonomia eri työpaikoilla saataisiin toteutettua parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme keskittyneet erityisesti terveydenhuollon ammattikäyttöön tarkoitettujen, hoitajien työn ergonomiaa parantaviin ratkaisuihin, jotka kuuluvat uuteen MediErgo -tuotemerkkiimme.

Ergonominen työskentely tuotekehityksen avulla

Toteutimme vuonna 2013 yhdessä asiakkaamme kanssa näytteenoton ergonomian parantamiseen suunnatun projektin, jonka tavoitteena oli luoda ergonominen ratkaisu pieniin näytteenottopisteisiin, jonne täysikokoinen potilastuoli ei mahdu. Odotetusti tuotekehitysprojekti vaati pitkäjänteisyyttä, sillä vaatimukset ergonomian parantamiseksi olivat kovat, ja silti tuolin piti olla saatavilla edulliseen hintaan. Useiden prototyyppivaiheiden jälkeen päätettiin keskittyä eniten nykyisissä tuoleissa ongelmia tuottavaan osaan, käsitukeen.

Näytteenottotuolien käsituet ovat perinteisesti pakottaneet hoitajat työskentelemään asennossa, jossa hoitaja joutuu kumartumaan etukenossa kohti potilasta. Tässä asennossa työskentely aiheuttaa rasitusta selälle ja selkärangalle. Rasituksen vähentämiseksi päätettiin keskittyä siihen, että hoitajat pystyvät työskentelemään potilastuolin sivulla, mahdollisimman ergonomisessa työasennossa. Projekti saatiin päätökseen alle vuodessa aina ideasta toteutukseen ja toimitukseen, ja sen yhteydessä kehitetty käsituki on nykyisin ehdottomasti suosituin käsitukemme näytteenottoon.

Menestyksekkään projektin jälkeen löysimme nopeasti seuraavan kehitettävän kohteen yhdessä asiakkaan henkilöstön kanssa. Näytteenottokierrokset sairaalassa aiheuttivat yleisesti paljon selkäkipuja, sillä näytteenottoja osastoilla tehdään usein, yleensä yöaikaan ja potilaiden sänkyjen säätömahdollisuudet ovat huonot. Hoitajat olisivat mielellään työskennelleet istuma-asennossa potilaan sängyn vieressä, mutta korkeussäädettävän tuolin kantaminen mukana kierroilla oli mahdotonta ja usein myös olemassa olevissa jakkaroissa oli olemattomat säätömahdollisuudet.

Kehitysprojektin tuloksena syntyi 3-POD -jakkara, jonka voi kiinnittää helposti näytteenottokärryyn tai jota voi säilyttää osastolla huoneissa, josta ne on helppo ottaa tarvittaessa nopeasti käyttöön.

3-POD valmistui vielä lyhyemmässä ajassa kuin aiemman projektin pieni näytteenottotuoli, aina tarpeen tunnistamisesta toimitukseen kuudessa kuukaudessa. Molemmissa projekteissa keskityimme tuotteen funktion parantamiseen, koska pelkän designin tai värimaailman päivittäminen ei paranna ergonomiaa työssä.

Molemmat projektit osoittavat toteen sen, että jatkuvaa tuotekehitystä tarvitaan, jotta voidaan mahdollistaa ergonominen työskentely erilaisissa ympäristöissä. Myös tuotteen käyttäjien osallistamisen hyöty on selvää kehitysprosessissa, käyttäjien avulla voidaan luoda mahdollisimman hyvä ja tarpeita vastaava ratkaisu.

Tutustu työtuolimallistoomme ja MediErgo -sarjan tuotteisiimme!

ergonomia toimistotyössä ja ergonomia työssä on tärkeää. Löydä ergonominen työasento ja ergonominen työpiste.